Platform over beton en staal in de bouw

De Pen | Léon Spikker, medeoprichter van Studio RAP (studiorap.nl) en RAP Tech (raptech.io)

Maatwerk als standaard Zo’n vier jaar geleden richtte ik samen met mijn compagnons Wessel van Beerendonk en Lucas ter Hall een nieuw soort architectenbureau op. Een ambitieus bureau dat zich niet laat beperken door de industriële standaard  maar juist de vrijheid van maatwerk benut. Uitgerust met een geavanceerde werkplaats zou het zich toeleggen op de […]

Column-De-Pen-1

10 januari 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Maatwerk als standaard

Zo’n vier jaar geleden richtte ik samen met mijn compagnons Wessel van Beerendonk en Lucas ter Hall een nieuw soort architectenbureau op. Een ambitieus bureau dat zich niet laat beperken door de industriële standaard  maar juist de vrijheid van maatwerk benut. Uitgerust met een geavanceerde werkplaats zou het zich toeleggen op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe digitale ontwerp- en productiemethodes. Daarmee konden we de onbeperkte mogelijkheden van het digitale domein naar de realiteit brengen en onze gebouwde omgeving efficiënter en aantrekkelijker te maken. Om dit ambitieuze doel vast te leggen, noemden we ons bedrijf Studio RAP – Robotics, Architecture & Production.

IMG_6292-v2 kopiërenLéon Spikker, medeoprichter van Studio RAP (studiorap.nl) en RAP Tech (raptech.io)

Na een jaar ploeteren werden de prototypes van onze ontwerpen door het Havenbedrijf Rotterdam opgemerkt en mochten we ons eerste paviljoen ontwerpen en bouwen: een klein kantoorpand met een robotisch gefabriceerd, dubbelgekromd houten gewelf als dak. Voor dit project hadden we de gehele workflow in eigen hand; van ontwerp en engineering tot productie en assemblage. Het resultaat mocht er zijn; een klein maar integer gebouw dat onze visie belichaamde: vormvrijheid benutten met nieuwe digitale ontwerp- en productiemogelijkheden. En met een nieuwe rol voor de architect als bouwmeester. Het project – SkilledIn Office – kreeg een gouden randje toen we er zowel de Nederlandse Bouwprijs als de Arc16 Innovatie Award mee wonnen. Dit was waardering vanuit zowel de industrie als onze vakgenoten en een enorme motivatie om door te gaan.

Deze aandacht bracht de juiste partijen op ons pad. Waar we in eerste instantie genoodzaakt waren alles zelf te doen, konden we gaan bouwen op de kennis en kunde van partners die enthousiast werden van innovatie: van ingenieurs met een passie voor parametrisch ontwerpen tot betonproducenten waarmee we 3D-printtechnologie ontwikkelen. Hierdoor hebben we ons in de afgelopen jaren kunnen concentreren op onze eigen expertise en daarmee risico kunnen nemen in uiteenlopende projecten en materialen: van 3D-geprinte keramische gevels en robotisch gestapelde wanden van resthout tot de nieuwe beton-geprinte watertaxihaltes van Rotterdam. Projecten die niet alleen onszelf en de klant maar ook alle andere betrokken partijen energie en perspectief geven.

Dit maatwerk heeft twee jaar geleden ook andere vormen aangenomen in onze spin-off RAP Tech. Binnen RAP Tech wordt de experimentele aansturing, die bij projecten van Studio RAP wordt ontwikkeld, opgewaardeerd naar gebruiksvriendelijke professionele CAM-software voor onder andere 3D printen, frezen en robotische assemblage. Deze wordt op maat gemaakt voor de materialen en processen van innovatieve klanten zoals VDL en Bruil en vele andere. Hierbij zien we dat onze kennis naast de architectonische huzarenstukjes van Studio RAP een grote bijdrage kan leveren aan de verduurzaming en digitalisering van de bouwsector. Vier jaar na oprichting zijn we onszelf gesterkt in die visie. De automatisering van de bouw is onherroepelijk ingezet en de voordelen van digitalisering leveren een bijdrage aan de kwaliteit van de enorme bouwvraag van de komende decennia. Want hier zit de meerwaarde van digitalisering, robotisering en 3D printen; in het creëren van meerwaarde voor klanten. En omdat maatwerk vraaggestuurd is, kunnen klanten met een visie eindelijk terecht in de bouw. Een gebouw is hierdoor niet slechts een verzameling beton en staal maar juist een architectonische uitdrukking van ambities!   

Ik zou ‘de Pen’ door willen geven aan Vincent Wegener, managing director van RAMLAB: een bedrijf dat metaal 3D printen grootschalig toepast in o.a. de maritieme sector en de bouw.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%