Platform over beton en staal in de bouw
Prefab bouwen in het Bajeskwartier. Sleutelrol voor ankers
The Robin en The Jay worden geheel in prefab uitgevoerd.

Prefab bouwen in het Bajeskwartier. Sleutelrol voor ankers

The Robin en The Jay zijn twee woongebouwen die deel uitmaken van het Bajeskwartier. Beide hoogbouwontwikkelingen worden geheel in prefab uitgevoerd, waarbij Loveld de complete gevelelementen levert en deels monteert. Een essentieel onderdeel hierin is de onderlinge verankering van de gevelelementen, die een belangrijk onderdeel vormt van de stabiliteit van de gebouwen. Loveld gebruikt hiervoor klassieke staafankers van Schroeder Ankers.

Een hoekelement wordt op zijn plek gehesen.

Aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam wordt op de plek van de voormalige Penitentiaire Inrichting Amsterdam Overamstel een nieuwe stadswijk ontwikkeld met de naam Bajeskwartier. In het gebied komen zo’n 1.350 sociale huurwoningen en (middel)dure huur- en koopwoningen, in combinatie met horeca, werkplaatsen van kunstenaars, een kinderdagverblijf en een gezondheidscentrum. Een school voor voortgezet onderwijs is inmiddels in gebruik. 

Complete elementen

The Robin is ontworpen door Barcorde Architecs en omvat 129 koopappartementen van 45 tot 116 m2 met een kinderopvang in de plint. The Jay, een ontwerp van OMA, is goed voor 135 compacte woningen van 34 tot 48 m2. BAM Groep realiseert beide gebouwen in een hoge mate van prefabricage. Daarvan levert Loveld de gevelelementen. “We leveren voor dit werk complete sandwichelementen met betonnen binnenblad, isolatie, een buitenblad met gezuurd beton, raamkozijnen, glas, elektravoorzieningen, bliksemgeleiding en hemelwaterafvoer”, vertelt Vincent Termote, Project Sales & Developement Director voor Loveld. “Wij geven de aannemer en zijn toeleveranciers en onderaannemers de gelegenheid om bij ons in de fabriek de gevelelementen af te bouwen. In deze speciaal hiervoor ingerichte hal kunnen zij onder optimale omstandigheden de elementen opbouwen. Een belangrijk deel van het werk is zo verplaatst van de onvoorspelbare bouwplaats naar een geconditioneerde fabriek, wat voor de aannemer een groot voordeel oplevert. De 24 ton zware elementen worden per twee op een dieplader just-in-time naar de bouwplaats vervoerd.”

In de binnenspouwbladen zitten klassieke staafankers.

Lastenoverdracht

Bouwen met prefab betekent een andere manier van krachtenoverbrenging vergeleken met in het werk gestorte constructies. Termote: “Bij geprefabriceerde elementen zijn koppelankers immens belangrijk. Wat betreft stabiliteit heb je in tegenstelling tot in het werk gestorte gevels geen doorlopende wapening. Bij elke voeg wordt de krachtenwerking volledig onderbroken. Hier komen de koppelankers om de hoek kijken, niet alleen om de elementen op hun plaats te houden maar ook om de lasten op te nemen. In zowel The Robin als The Jay worden ruim 3.600 ankers verwerkt en via deze ankers vindt dus mede de hele lastenoverdracht plaats. Ik zie het als een ketting van elementen die een essentiële rol hebben in de stabiliteitsfunctie van de gebouwconstructie.”

Transport

Loveld gebruikt voor beide gebouwen staafkoppelankers van Schroeder Ankers. “Daarvan zitten er in totaal zes tot acht aan de onder- en bovenzijde van de gevelelementen ingestort”, vervolgt Termote.  “Nog een ander belangrijk voordeel van schroefankers is de transporteerbaarheid van de elementen. Doorlopende wapening is eenvoudiger, maar dan zouden de 3.40 meter hoge elementen door het uitstekende wapeningsstaal 80 centimeter hoger worden, en dan kun je opeens maar één element vervoeren op een schuinzettende oplegger. Dat is veel duurder dat twee op een gewone dieplader.” 

Staafankers

Voor de gebouwen in het Bajeskwartier worden klassieke, gegalvaniseerde staafankers van Schroeder gebruikt. “Ze zitten in de binnenspouwbladen, dus zijn in hun levensduur goed beschermd tegen weersinvloeden en vocht. Dan heb je geen extra bescherming nodig. Omdat de ankers in de onderste lagen de meeste lasten te verwerken krijgen, zijn daar de zwaarste uitvoeringen toegepast. Naar boven toe verschaalt dat in zeg vijf stappen naar steeds lichtere ankers. Het heeft geen zin om overal zware ankers in te storten, als minder ook ruimschoots volstaat. Het fijne aan Schroeder Ankers is dat ze duidelijke informatie deelt en dat we gewend zijn aan de rekenmethoden. Dat bevalt uitstekend.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details