Platform over beton en staal in de bouw
Primeur met hoogwaardig circulair beton aan Contactweg Amsterdam

Primeur met hoogwaardig circulair beton aan Contactweg Amsterdam

Aan de Contactweg in Amsterdam is 9 september jl. bij een spoorwegonderdoorgang een tussenwand geplaatst die bestaat uit vijfenzeventig procent gerecycled beton. De secundaire grondstoffen zijn afkomstig van project Buiksloterham, elders in Amsterdam. Het gaat om een pilot van Gemeente Amsterdam, ProRail en Heijmans. De samenwerking is een belangrijke stap naar een duurzame betonketen.

Chantal Serree, Adviseur duurzaamheid bij ProRail: “Innovatieve materialen en hoogwaardig hergebruik zijn de bouwstenen van duurzame infrastructuur. Materiaalgebruik is daarom ook één van de vier sporen van onze Routekaart Verduurzaamt. Beton is daarbij een van onze speerpunten. Deze praktijktest levert waardevolle inzichten en ervaring die ons helpt om steeds meer en steeds vaker duurzame materiaalgebruik toe te passen en zo tot norm te verheffen. Via onze deelname aan het nationale Betonakkoord delen we die ervaringen met de hele betonketen”.

Beton staat bekend als een milieuvervuilend product. Een groot deel van de vervuiling wordt vooralsnog veroorzaakt door het gebruik van cement. Door cement terug te winnen en te recyclen, wordt een groot gedeelte van de milieubelasting bespaard. Nieuwe scheidingstechnieken van betonleverancier Rutte Groep maken het mogelijk de oorspronkelijke grondstoffen van beton -zand, grind en cement- terug te winnen. Van deze losse producten wordt vervolgens opnieuw een betonmengsel gemaakt. Met secundair cement i.c.m. gerecycled zand en grind heeft het project aan de Contactweg een primeur. Het is nog niet eerder voorgekomen dat er bij gerecycled, gewapend beton zo’n hoog percentage aan gerecycled cement is gebruikt. Naar verwachting bespaart dit project daarmee 27% CO2 uitstoot en 26% MKI (milieukostenindicator).

“Er is bewust niet gekozen voor de toepassing van betongranulaat”, vertelt Marc Ottelé. Hij is bij Heijmans raadgevend adviseur op het gebied van materialen en technologie. “Door in de plaats daarvan gebruik te maken van hoogwaardig gerecyclede grondstoffen”, vervolgt Ottelé zijn verhaal, “behalen we een veel hoger vervangingspercentage voor zowel zand als grind, zonder afname van de kwaliteit en constructieve mogelijkheden van het product. Met andere woorden: de functionele prestatie-eisen blijven op peil.” Tot slot geeft Ottelé aan dat voor de wapening gekozen is voor traditionele wapening i.p.v. alternatieve wapeningsproducten. Wij kijken daar wel serieus naar alleen wil je deze invloeden nog niet gelijk combineren met het veranderen van andere grondstoffen om de simpele reden dat daarover nog te weinig bekend is wat dat voor invloed heeft op zowel de duurzaamheid als de constructieve veiligheid van de constructie.

Bij dit project is beton toegepast dat bestaat uit honderd procent gerecycled grind, vijftig procent gerecycled zand en vijftien procent gerecycled cement. Dit leidt tot een secundaire samenstelling van vijfenzeventig procent. De komende vijf jaar monitort Heijmans hoe het circulaire beton zich tijdens verschillende weersomstandigheden gedraagt.

Adrie van der Burgt, Adviseur Duurzaamheid bij Heijmans: “Heijmans heeft de ambitie om vanaf 2023 volledig circulair te bouwen. Hierbij staat het beperken van primaire grondstoffen en hergebruik centraal. Om dat waar te maken moeten we samenwerken met onze opdrachtgevers en partners en nieuwe technieken omarmen. We zetten met dit duurzame betonmengsel een grote stap naar een duurzame toekomst en een gezonde leefomgeving.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details