Platform over beton en staal in de bouw
Ruwbouw-is-afbouw voor een atypisch appartementsgebouw
Twee volumes verbonden door een doorlopende plint.

Ruwbouw-is-afbouw voor een atypisch appartementsgebouw

META ontwierp in opdracht van ISTATE 2 volumes in ruw beton, verbond de volumes met een plint rond de binnentuin en werkte het gebouw af met goudkleurig schrijnwerk en balkons. Door een doorgedreven rationaliteit in concept en uitvoering voorop te stellen, maakt META ruimte voor het ontwerpen van een genereus gebouw.

Grijs beton afgewerkt met goudkleurig aluminium schrijnwerk en balkons.

Twee volumes gevouwen rond de binnentuin

Koning Noord bestaat uit twee gebouwen: een volume aan de straatkant dat de gevelrij van de Twee Netenstraat vervolledigt en – dieperliggend op het perceel – een tweede volume dat ook bij de naastliggende bebouwing aansluit. De twee volumes zijn op het gelijkvloers verbonden door een doorlopende plint die zich rond de binnentuin vouwt. Het dak van deze plint wordt ingezet als intensief groendak en vormt, naast de binnentuin, een tweede horizontaal groenvlak. Ondergronds zijn er 37 parkeerplaatsen en een stalling voor 83 fietsen. De meer publieke functies – de werkruimte en het kinderdagverblijf – zijn terug te vinden op de gelijkvloerse verdieping. Het kinderdagverblijf is toegankelijk vanaf de binnentuin.

Typeplan zorgt voor kwaliteit en betaalbaarheid

De appartementen bevinden zich in de twee volumes. Er zijn vier typeappartementen per verdieping die op elk niveau herhaald worden. Enkel op de bovenste verdieping aan de straatkant wordt van dit typeplan afgeweken om twee duplexappartementen met ruime dakterrassen te realiseren. Het maximaal herhalen van één typeplan heeft technisch veel voordelen en verhoogt de logica én aldus de betaalbaarheid van het ontwerp. De raamopeningen en terrassen die hierdoor zichtbaar onder elkaar gepositioneerd zijn, zorgen bovendien voor een neutrale architectuur. Ten slotte werd de structuur van de gebouwen zo ontworpen dat voldoende flexibiliteit voor eventuele toekomstige wijzigingen in de indeling van de appartementen mogelijk is.

Doorzicht.

Grijs beton afgewerkt met goudkleurig aluminium schrijnwerk en balkons

Ieder appartement beschikt over twee grote ramen. Door het groeperen van de open en gesloten gevelvlakken wordt het ter plaatse gestort beton met plankenbekisting – wat traditioneel een dure bouwmethode is – toch haalbaar binnen de strenge financiële krijtlijnen van dit project. Het ruw, grijs beton wordt afgewerkt met goudkleurige geanodiseerde aluminium terrassen, schrijnwerk, balkons enz..

Ruwbouw-is-afbouw met detaillering van de ruwbouw

Binnenin past META het voor haar kenmerkende ruwbouw-is-afbouw-principe toe: het met zorg detailleren van de ruwbouwwerken. In combinatie met een strenge werfcontrole mondt dit uit in een gebouw met een bijzonder karakter.   


Bouwinfo

ARCHITECTUUR
META architectuurbureau

STABILITEIT
Ingenieursbureau J.Meijer

TECHNIEKEN
Vinco Engineering

AANNEMER
ARTEM

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details