Platform over beton en staal in de bouw
‘Schroefankers zijn zeer geschikt voor de montage van bouwdelen op beton’

‘Schroefankers zijn zeer geschikt voor de montage van bouwdelen op beton’

Voor de montage van bouwdelen op beton worden meestal ankers gebruikt. Er bestaan grofweg drie soorten ankers: chemische ankers, mechanische ankers en schroefankers. Het is niet zo dat een van deze soorten per definitie beter is dan de andere, maar er zijn toepassingen waarbij een bepaald soort anker duidelijke voordelen biedt. Chemische ankers zijn geschikt voor bevestigingen in zachte materialen; mechanische ankers en schroefankers worden vooral gebruikt in beton. Ze zijn goedkoper en gemakkelijker te verwerken. Schroefankers worden steeds vaker gebruikt, want door innovaties en nieuwe toelatingen zijn ze voor een breed scala toepassingen geschikt. 

Chemische ankers hebben een flinke ontwikkeling doorgemaakt, maar het basisprincipe is niet veranderd. Een chemisch anker maakt gebruik van een tweecomponentenmateriaal, dat in het boorgat met de ondergrond reageert en zo het anker of de draadstang fixeert. Chemische ankers oefenen bij de montage geen druk uit op het materiaal waarin ze worden vastgezet en zijn daarom vooral geschikt voor de toepassing in metselwerk en broze materialen. Ze zijn relatief duur; voor de verwerking is soms speciaal gereedschap nodig en het uitharden van het materiaal kan tijdrovend zijn. 

Mechanische ankers, zoals keilbouten of spreid-ankers, hebben een conische schroef aan het uiteinde, die bij het aandraaien metalen delen tegen de wand van het boorgat drukt en zo het anker vastklemt. Een mechanisch anker veroorzaakt een behoorlijke druk op het materiaal waarin het is aangebracht. Er moet dus voldoende massa om het anker aanwezig zijn om te voorkomen dat het materiaal barst. Mechanische ankers zijn dus minder geschikt voor zwakkere materialen zoals baksteen, natuursteen of gasbetonblokken. Het grote voordeel van mechanische ankers is de lage prijs en de relatief eenvoudige verwerking. 

Schroefankers

Schroefankers hebben een schroefdraad, die in het beton snijdt. De verbinding wordt dus alleen met de schroefdraad gerealiseerd. Schroefankers oefenen bij de installatie veel minder kracht uit op de ondergrond dan mechanische ankers en zijn nog eenvoudiger te verwerken. Het boorgat kan eenvoudig gereinigd worden door de boor een paar keer in en uit het boorgat te bewegen waarna de schroef meteen ingedraaid en belast kan worden. 

Schroefankers kunnen een zeer hoge belasting aan en zijn geschikt voor harde steensoorten en gescheurd of ongescheurd beton. Dankzij innovaties zijn ze inmiddels ook toegelaten voor bevestigingen in verschillende soorten kalkzandsteen, gasbeton, baksteen en in kanaalplaatvloeren – zelfs bij mogelijke blootstelling aan brand of seismische lasten. 

Omdat schroefankers ook weer uitgedraaid kunnen worden, zijn ze bruikbaar voor (tijdelijke) constructies zoals schoren, bekistingen, steigers, tunnel- en gevelplaten. Ook worden ze veel gebruikt voor de montage van kabelgoten, lichtarmaturen, leidingsystemen, systeemplafonds, relingen, vangrails en zonnewering.  

Het Duitse bedrijf HECO Schrauben heeft een omvangrijk assortiment schroefankers ontwikkeld. Dankzij een uitgebreid scala aan officiële toelatingen zijn er schroefankers voor vele toepassingen leverbaar. Naast de ‘normale’ schroefankers is er een MMS-plus V voorsteekanker verkrijgbaar voor de montage van hekwerken en relingen. Voor tijdelijke bevestigingen van bouwstempels, schoren en steigers op de bouwplaats is MMS-plus SSK ontwikkeld. Voor de montage van houten elementen op beton kan men kiezen uit de MMS-plus S of de MMS-TC. De verschillende kopsoorten zoals rondkop, platte rondkop of binnen- en buitendraadanker maken de montage van montagerails, leidingen of plafondsystemen mogelijk. 

De MMS-plus van HECO is toegelaten voor blootstelling aan brand (brandwerendheid klasse R120 en brandtest conform RWS 180). Ook zijn de ankers toegelaten voor gebruik in aardbevingsgebieden (categorie C1 en C2) en hebben ze een ETA-goedkeuring voor meervoudig gebruik. Bovendien voldoen ze aan de eisen van de VdS-richtlijn CEA 4001 voor de installatie van sprinklerinstallaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details