Platform over beton en staal in de bouw
Software voor de maakindustrie: De voordelen van werken met standaarden

Software voor de maakindustrie: De voordelen van werken met standaarden

Onder invloed van BIM is uitwisseling van digitale data tussen bouwpartners bijna een dagelijks onderwerp geworden. Begonnen met de digitale uitwisseling van tekeningen, gaat het tegenwoordig om complete gebouwmodellen, inclusief alle relevante informatie voor een specifieke bouwpartner. BIM gaat over mensen, processen en digitalisering en is alleen succesvol als alle drie de aspecten goed georganiseerd zijn. Het gebruik van de juiste standaarden is daarbij van essentieel belang.

monitor_breedplaten-kopieren

Autodesk

“We hebben er strategisch voor gekozen om onze CAD-/CAM-oplossingen nauw te laten samenwerken met de software van Autodesk”, zegt Heico Heuver, directeur van Matrix Software. “De belangrijkste producten hiervoor zijn AutoCAD en Revit. Dat zijn de CAD-engines waar onze betonapplicatie IC-Prefab en staalapplicatie Advance Steel op draaien.” Deze keuze is niet zomaar. Autodesk is marktleider als het gaat om oplossingen voor ontwerpers in de bouw. Architecten, constructeurs, installateurs en bouwbedrijven werken in grote mate met de oplossingen van Autodesk. Matrix Software richt zich op bedrijven in de bouwtoelevering, zoals kozijnfabrieken, prefab betonfabrieken en staalconstructiebedrijven. Digitaal informatie uitwisselen tussen ontwerpers en productiebedrijven gaat nu eenmaal het eenvoudigst als je dezelfde CAD-toepassingen gebruikt. De applicaties IC-Prefab en Advance Steel maken daar optimaal gebruik van.

Screenshot van ribcassette.

Screenshot van ribcassette.

 

BIM & ILS

Digitaal informatie uitwisselen heeft onder invloed van BIM een grote vlucht genomen. De ontwikkeling van ILS, de Informatieleveringsspecificatie, heeft recentelijk een vervolg gekregen met ILS Ontwerp & Engineering (O&E). In deze ILS gaat de beschrijving van de specificaties en procedures een stap verder. De ILS O&E voorziet ook in de mogelijkheid om prestatie-eisen digitaal te verwerken en met elkaar uit te wisselen. “Matrix Software is samen met haar klanten in projectgroepen aan de slag gegaan om de voordelen van deze nieuwe ILS O&E in de software te implementeren”, legt Heuver uit. ”Onze ambitie is om onze toonaangevende positie in de bouwtoelevering verder uit te bouwen met de beste mogelijkheden voor digitale informatie-uitwisseling. BIM is voor ons de katalysator voor ketenautomatisering.”

Screenshot kozijnen.

Screenshot kozijnen.

 

Open standaarden

Matrix kiest vooral voor het gebruik van open standaarden. Zo worden voor orders, bestellingen en facturen de standaard EDI-formaten van de Ketenstandaard toegepast. Ook is er binnen de staalbouw een pilot gaande met data-uitwisseling tussen staalleveranciers en staalconstructiebedrijven, gebaseerd op dezelfde Ketenstandaard EDI-formaten. Voor het uitwisselen van gebouw- en productiemodellen is gekozen voor IFC. “In het exporteren van data uit onze applicaties op basis van IFC kunnen we prima voorzien. Ontwerpers en bouwers kunnen hiermee de productiemodellen van betonvloeren, kozijnen en staalconstructies verwerken in hun bouw- en bedrijfsprocessen”, licht Heuver toe. “Het verwerken van IFC-data aan de voorkant van onze applicaties vormt nog steeds een flinke uitdaging. Het aantal dialecten is nog best divers. Vooralsnog zijn het speciaal ontwikkelde koppelingen, maar ik ben ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is dat ook dit via open standaarden kan gaan verlopen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?