Platform over beton en staal in de bouw
Tekensoftware voor staalconstructies draagt steentje bij aan automatisatie van het productieproces

Tekensoftware voor staalconstructies draagt steentje bij aan automatisatie van het productieproces

Met de intuïtieve, gebruiksvriendelijke, efficiënte en flexibele software Parabuild is het tekenen van gedetailleerde staalstructuren in 3D gemakkelijk en snel voor elke gebruiker, zelfs de minder geoefende tekenaar. De software genereert vanuit dit 3D-model automatisch kwalitatieve werkhuistekeningen, stuklijsten en DXF- en DSTV-bestanden voor de productie. Nieuwe functionaliteiten resulteren in een nog efficiëntere productie.

brock-constructies-bredezorgschool-te-tiel1-kopieren

Bredezorgschool te Tiel. (Beeld: Brock Constructies)

 

Snel en efficiënt tekenen in 3D

Omdat staalconstructies uit veel onderdelen bestaan, werd alles op alles gezet om het 3D tekenen te vereenvoudigen en versnellen. Verbindingen zijn essentiëel en daarom omvat Parabuild een bibliotheek van honderden standaardverbindingen die met slechts enkele klikken getekend kunnen worden. Zowel verbindingen als grotere structuren met meerdere profielen, verbindingen en arrays kunnen in één intelligente groep – een macro – gecombineerd worden. “Parabuild is de enige software voor de staalbouw waarmee gebruikers zelf elk type verbinding en alle parametrische macro’s kunnen definiëren zonder te moeten programmeren. Dergelijke verbindingen en macro’s worden getekend in templatetekeningen, aan de hand van geometrische regels zoals parallel, loodrecht, afstanden, …. Die templates kunnen meerdere macro’s en ook arrays bevatten en kunnen voor alle projecten hergebruikt worden. Zelfs volledige gebouwen kunnen parametrisch gemaakt worden”, verduidelijkt directeur Rudy Joris. “Om snel en gemakkelijk kolommen, liggers en kleine onderdelen te tekenen, hebben we bovendien de Context Modeler ontwikkeld. Door de cursor te bewegen, stelt Parabuild realtime logische oplossingen voor op basis van de cursorlocatie, nabijgelegen profielen en andere context, een zeer intuïtieve manier van tekenen. Met Propagate kan men met één klik een verbinding automatisch verspreiden naar andere profielen in de tekening waar diezelfde verbinding van toepassing is. Dat zorgt voor tijdswinst als er veel gelijke verbindingen zijn.”

euro-bureau-construct-four-en-3d-view-from-picture-kopieren

Four. (Beeld: Euro Buro Construct)

 

Automatisch werktekeningen en andere documentatie genereren

Vanuit dit 3D-model genereert Parabuild 2D-detailtekeningen voor onderdelen en merken. De bematingen en benoemingen worden automatisch toegevoegd en geavanceerde ‘machine learning’ algoritmes zorgen voor een goede plaatsing, zodat de werktekeningen duidelijk en leesbaar zijn. Deze automatisatie resulteert in correcte tekeningen en vermijdt fouten. Het 3D-model kan gebruikt worden om montageplannen zoals ankerplannen, zijaanzichten, 3D-zichten, doorsnedes en details aan te maken. De software genereert ook andere output zoals stuklijsten, IFC- en KISS-bestanden.

vandaele-construct-nibiru-condor-3d-kopieren

Nibiru Condor. (Beeld: Vandaele Construct)

 

Geavanceerde CNC-functionaliteiten

Bovendien maakt de software volledig automatisch DXF- en DSTV-bestanden voor het geautomatiseerd boren, zagen en markeren van onderdelen. Ook automatische scribing is mogelijk, wat manueel afmeten en etsen/krassen overbodig maakt en zorgt voor tijdswinst. In de meest actuele versie werden de functionaliteiten voor het scriben enorm verbeterd. Contouren van gelaste onderdelen kunnen volledig, gedeeltelijk of via centerpunten toegevoegd worden. Zijn de onderdeelnummers van die gelaste onderdelen gewenst, dan zoekt de software automatisch een geschikte locatie voor die benoemingen. Elk onderdeel met unieke contouren kan ook een ander positienummer krijgen. Dat is heel belangrijk voor sommige MRP-pakketten en complexe merken.

“Maar we gaan nog verder. Aangezien de locatie van gaten zeer belangrijk is, kan in de volgende versie op het basiselement én het aangelaste element een lijntje of punt in het verlengde van de gaten toegevoegd worden. Zo moet de lasser enkel zorgen dat die markeringen uitgelijnd zijn”, geeft Joris aan. “Als we meer moeten scriben, moet de markeringsmodule ook langer werken. Om het tijdverlies voor de productie te beperken, kan men in de volgende versie van de software voor elke situatie de scribinginstellingen kiezen: op het hoofdprofiel met centerpunten werken en op platen met lijntjes of bij bepaalde types elementen minder of geen contours plaatsen. Er zijn zeer veel verschillende filters mogelijk, zodat de gebruiker per unieke situatie kan kiezen welke contours nodig zijn en dat wordt dan automatisch toegepast. We mikken op het beste van beide werelden: volledig automatisch en toch geoptimaliseerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details