Elke funderingsklus vereist een specifieke aanpak en expertise. Dat blijkt maar weer eens wanneer de bouw van de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onder de loep wordt genomen. Franki Grondtechnieken realiseerde voor het achttien verdiepingen hoge gebouw op Utrecht Science Park de complete bouwput. Een puike prestatie die het multidisciplinaire karakter van de in 1909 opgerichte funderingsspecialist andermaal onderstreept.
Flexibel, resultaatgericht, innovatief. De door Franki Grondtechnieken geboden expertise kent verschillende dimensies. Maar eerst en vooral onderscheidt het bedrijf zich door de veelheid aan funderingsoplossingen en aanverwante knowhow die in de meest uiteenlopende situaties worden geboden. “Naast een uitgebreide adviesvaardigheid staan we voor een breed pakket disciplines”, zegt directeur Jan-Wim Verhoeff namens Franki Grondtechnieken, sinds 2009 onderdeel van de BESIX GROEP. “Dat geeft ons de mogelijkheid om voor elk project de best passende techniek te kiezen. Zeker als het gaat om grote, zware objecten en werken in gevoelige omgevingen zijn we een ware specialist. Denk bijvoorbeeld aan binnenstedelijke en petrochemische projecten, opdrachten waarbij vaak trillings- en geluidsarm moet worden gewerkt. Om het plaatje zo goed mogelijk in te vullen, verdient het echter wél de voorkeur om ons bedrijf al in het prille beginstadium bij een project te betrekken. Uitgaande van de klantwensen, het beschikbare budget, de bodemsoort en -gesteldheid én de omgevingsomstandigheden presenteren we de opdrachtgever de voor- en nadelen van de mogelijke technieken, zodat er een weloverwogen keuze kan worden gemaakt. Daarbij is het zelfs mogelijk om diverse technieken te combineren. Daarvoor hebben we namelijk alle kennis en kunde in huis.”
Een treffend voorbeeld waarbij de bonte expertisewaaier van Franki Grondtechnieken uitmondde in een optimaal eindresultaat, betreft de bouw van het nieuwe onderkomen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat conform planning in het najaar van 2021 op Utrecht Science Park wordt opgeleverd. “Het RIVM werkt met hoogwaardige laboratoriumapparatuur die zeer gevoelig is voor trillingen”, legt Verhoeff uit. “Het is dus van het grootste belang dat de nieuwe huisvesting zó wordt gebouwd dat de werking van die apparatuur niet door trillingen wordt verstoord. Nadat hoofdaannemer Strukton ons de opdracht gaf om de complete bouwkuip te realiseren, hebben we aan dat vereiste in de volle breedte voldaan.”
Op basis van een deskundig advies in het voortraject tekende Franki Grondtechnieken in slechts zes maanden tijd voor onder andere de soil mix (CSM) wanden, het betonwerk, de verankeringen, de bodeminjectie, de funderingspalen, het koppensnellen en al het grondwerk. Het uiteindelijke resultaat was een 80 x 160 meter metende bouwput van waaruit het gebouw momenteel gestaag de hoogte in gaat. “Waar we in de meeste gevallen als gespecialiseerd onderaannemer worden ingeschakeld, hebben we in dit geval het project van A tot Z aangenomen”, aldus Verhoeff. “Zonder dat de opdrachtgever er ook maar enig omkijken naar had. De in Utrecht geleverde prestatie is dan ook tekenend voor de veelheid aan technieken waarmee we de markt vanuit ons programma op maat kunnen bedienen.”