Op woensdag 30 januari 2019 plaatsten leerlingen van basisschool De Zaaier in Teuge bij wijze van starthandeling een tijdscapsule in de holte van de eerste 3D-betongeprinte muur van De Vergaderfabriek. De tijdcapsule bevat brieven gericht aan de toekomst en treedt in werking als het gebouw in de toekomst gerecycled gaat worden.
De Vergaderfabriek is het eerste 3D-geprinte gebouw in commerciële opdracht van Europa. Het ontwerp is van Pim van Wylick van The Form Foundation. Onder het motto ‘Ontwaak in een nieuwe wereld’ hebben Marjo en Arvid Prigge van De Slaapfabriek een totaal nieuwe visie op trainen en vergaderen ontwikkeld. Ze droomden van een extra vergaderlocatie maar wilden voor het ontwerp geen concessies doen aan het doel en de kwaliteit van deze ruimte.
Door te kiezen voor 3D-betonprinten kan volledig vrij gebouwd worden in ronde en gebogen vormen die direct aansluiten op de wensen van de gebruikers. Tegelijk heeft Arvid Prigge van Centre4Moods voor De Vergaderfabriek een uniek vergaderconcept ontwikkeld door het inzetten van wandvullende filmbeelden, geuren en geluid. Arvid en Marjo geven samen vorm aan een geheel nieuwe manier van trainen en vergaderen die direct aansluit op de werking van ons brein.
De Vergaderfabriek is de eerste locatie in Europa waar mensen dit concept kunnen ervaren en uitproberen. Zowel de vorm als de inhoud van het gebouw zorgen voor een nieuwe beleving van ruimte en zintuigen.
De eerste muur. (Beeld: De Vergaderfabriek)
Gebouw printen binnen tien dagen
De Vergaderfabriek is het eerste commerciële 3D-betongeprinte gebouw van Europa. De Vergaderfabriek wordt hét voorbeeld van schone en revolutionaire, toekomstige bouwtechnologie waarmee een aanzet wordt gegeven voor grote veranderingen in de bouw en onze samenleving. Berry Hendriks van CyBe: “De nieuwe techniek zal veel teweegbrengen en bijdragen aan het vertrouwen in het 3D-printen van gebouwen, zowel binnen als buiten Nederland.” De Vergaderfabriek wordt op locatie in minder dan tien dagen geprint.
Reductie materiaalverspilling
Binnen het consortium is Ingenieursbureau Witteveen+Bos aangeschoven als constructeur en ervaringsdeskundige op het vlak van 3D-betonprinten. Hans Laagland en Marijn Bruurs (Structural Engineer) over de voordelen van deze techniek: “Het is mooi om te zien waar dat allemaal toe leidt, want printtechniek is veel breder en heeft mogelijkheden om een enorme verduurzaming te realiseren. Denk aan het hergebruik van materialen, de enorme reductie van materiaalverspilling of het afwisselend inzetten van sterk en minder sterk beton in een constructie.”
Tussen droom en daad
De initiatiefnemers van De Vergaderfabriek zijn Marjo en Arvid Prigge. Tien jaar geleden startten zij De Slaapfabriek in Teuge. De locatie werd steeds meer gebruikt voor vergaderingen en trainingen zodat het idee ontstond om voor de zakelijke markt De Vergaderfabriek te bouwen. Omdat ze daar echt iets bijzonders van wilden maken, is het idee ingebracht in The Dutch Construction Hackathon mei 2016 in Oss. Tijdens deze hackathon werd de basis gelegd voor de droom die zij nu gaan realiseren. Samen met adviesbureau Revelating is een team van bedrijven samengesteld met de top van de Nederlandse 3D-print- en -bouwindustrie, te weten: Cybe, The Form Foundation, Witteveen+Bos, Elma Media, Lexence Advocaten en Revelating. Projectleider Hugo Jager: “Het proces is een aaneenschakeling van proberen, analyseren en aanpassen. Ons doel is: bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch haalbaar is.”
Nieuwe manier van vergaderen
Het wordt een beleefomgeving om in te trainen en te vergaderen, waarbij beeld, geur en geluid een cruciale rol gaan spelen. Arvid Prigge en Marjo Prigge: “Wij zagen dat het tijd was voor een nieuw vergaderconcept waarmee we individuele gasten, groepen en teams niet alleen een onvergetelijke ervaring bezorgen, maar ook zorgen voor een omgeving waarin prettiger en effectiever gewerkt kan worden. De Vergaderfabriek is de eerste locatie in Europa waar mensen deze nieuwe werkomgeving kunnen ervaren en uitproberen.”
Tekst | De Vergaderfabriek Beeld | The Formfoundation