Platform over beton en staal in de bouw
Wereldrecord: Qatar heeft hoogste 3D-geprinte toren

Wereldrecord: Qatar heeft hoogste 3D-geprinte toren

’s Werelds hoogste 3D betongeprinte bouwwerk is gerealiseerd in Qatar. Het Qatarese ministerie van Communicatie en Informatie Technologie wenste haar paviljoen op de Doha Expo 2023 op een innovatieve manier in de spotlights te zetten. Er werd daarom via aannemer KPM3 contact gezocht met Saint-Gobain Weber Benelux en Witteveen+Bos; innovators als het gaat om het 3D-printen met beton.  

Uitdagende planning

De opdracht was om meerdere redenen complex. Onder andere om de uitdagende planning richting de opening van de expo, maar ook omdat Witteveen+Bos als ontwerper en constructeur en Saint-Gobain Weber Benelux als 3D-printexpert en producent, deze recordpoging hebben aangegrepen om de 3D betonprint technologie verder te innoveren.

De planning werd gestuurd door de opening van de expo en de logistieke uitdaging om alle elementen per boot vanuit Nederland naar Qatar te transporteren. Door intensieve en slimme samenwerking is het gelukt een zeer korte doorlooptijd te realiseren: binnen twee maanden van eerste ontwerpidee naar realisatie en verscheping.

Futuristisch design

Het ontwerp zoekt de grenzen van de 3D-printtechniek op. In het oog springend is de onderbroken cirkelstructuur en de kenmerkende 30 graden hellingshoek. Om dit futuristische design te kunnen realiseren, is optimaal gebruik gemaakt van de voordelen van de 3D-printtechniek. Zo zijn maar liefs 85 unieke bouwblokken ontworpen. Ieder betonnen element is individueel geprint en er is enkel materiaal geprint waar nodig voor de sterkte. Verder hebben de blokken een holle structuur.

Het resultaat is een 3D-geprinte toren, opgebouwd uit tien lagen met ieder acht of negen blokken, waarmee een constructie is gerealiseerd van 13 bij 13 meter en een hoogte van 12,4 meter. Na beoordeling is de Qatarese toren erkend als het Guinness World Record voor de ‘hoogste vrijstaande 3D-geprinte betonstructuur’.

Marijn Bruurs, 3D betonprint expert Witteveen+Bos: ‘Dit record dat we samen met Qatar hebben gerealiseerd is zeer waardevol. Zeker ook omdat we technieken in de praktijk hebben kunnen brengen, die ook op bredere schaal zijn in te zetten bij bijvoorbeeld woningbouw. Met de 30 graden hellingshoek en onderbroken cirkel in het ontwerp verruimen de constructieve en architectonische mogelijkheden van 3D-betonprinten.’

Peter Paul Cornelissen, Business Unit Manager 3D Printing, Weber Benelux: ‘Een project als dit leent zich bij uitstek om 3D geprint te worden met beton. Dit heeft alles te maken met de extreem korte doorlooptijd, de hoeveelheid unieke vormen en de constructieve eigenschappen van het gebuikte materiaal. Om de constructieve eigenschappen van de individuele elementen te kunnen garanderen, heeft Weber een uniek Kwaliteit Framewerk ontwikkeld. Hierdoor kan met korte doorlooptijden en grote volumes altijd de afgesproken kwaliteit geleverd worden. Iets wat essentieel is voor elk constructief bouwwerk.’ 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van 3D betonprinten? Kijk dan op www.3D.weber.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details