Platform over beton en staal in de bouw
Wetenschap roept op tot snelle, brede adoptie van technologie voor koolstofarme cement
Doug Hooton van de Universiteit van Toronto tijdens zijn presentatie.

Wetenschap roept op tot snelle, brede adoptie van technologie voor koolstofarme cement

Nieuwe schaalbare technologie biedt kans op drastische reductie CO2 nog vóór 2030

Een groep van elf vooraanstaande materiaalwetenschappers benadrukt de urgente noodzaak voor de cement- en bouwindustrie voor het implementeren van technologie voor de grootschalige productie van koolstofarme cement. Zij deed dit op een internationaal wetenschappelijk symposium in Parijs. Volgens de materiaalwetenschappers kan alleen op deze manier de CO2-uitstoot van beide sectoren drastisch gereduceerd worden. Cement is verantwoordelijk voor bijna 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot – meer dan de scheepvaart, luchtvaart en het vrachtvervoer samen.

“De urgentie van het ontwikkelen en inzetten van koolstofarme cementen staat niet langer ter discussie.” Dat zegt Mohend Chaouche, onderzoeksdirecteur van CNRS, ENS Paris-Saclay, Laboratoire Mécanique de Paris-Saclay. Hij is een van de elf materiaalwetenschappers van vermaarde universiteiten wereldwijd die op 9 en 10 november in Parijs bij elkaar kwamen om de laatste onderzoekspapers op het gebied van technologie voor koolstofarme cement naast elkaar te leggen en te bespreken. De focus lag op ideeën en materialen om de decarbonisatie van de bouwsector te kunnen versnellen. Het World Economic Forum voorspelt dat vraag naar cement tot wel 45% kan toenemen tot 2050. Volgens de wetenschappers zijn er dringend effectieve oplossingen nodig als de bouwsector wil voldoen aan de afgesproken 1,5˚-norm. Het adopteren van de laatste technologische ontwikkelingen voor koolstofarme cement is volgens hen de snelste en meest schaalbare manier om aanzienlijke emissiereducties in de cement- en bouwindustrieën te realiseren voor het eind van 2030.

Gebruik van lokale grondstoffen

Gedurende het tweedaagse evenement bekeken de wetenschappers nieuw bewijsmateriaal over het gebruik van alternatieve materialen die het volume van klinker, het meest vervuilende ingrediënt van cement, verminderen. Ze beoordeelden de vervanging van klinker door een grote verscheidenheid aan lokaal verkregen vulmaterialen en natuurlijke supplementaire cementgebonden materialen (SCM’s). De elf wetenschappers hebben gezamenlijk een call to action opgesteld over decarbonisatie van de bouwsector waarin zij aangeven dat ‘het niet langer mogelijk is om te zeggen dat we de technologie missen of dat de kosten prohibitief zijn’. Materiaalwetenschap is gevorderd tot een punt waarop snelle decarbonisatie van cement zonder buitensporige kosten nu een realiteit is. “Technologieën met een laag klinkergehalte die in het laboratorium zijn ontwikkeld en gevalideerd, kunnen nu zonder wetenschappelijke of technische barrières worden ingezet. Deze technologieën vormen een belangrijke stap in de richting van het terugdringen van de CO2-uitstoot, vooruitlopend op de routekaart van de industrie voor 2030”, aldus professor Martin Cyr van de Universiteit van Toulouse, Laboratorium voor Materialen en Duurzaamheid van Constructies.

Pat Cox, oud voorzitter van het Europees Parlement was een van de deelnemers aan het symposium.

Sterk verminderd watergebruik

Een van de drivers van deze vooruitgang is ACT, een technologie ontwikkeld door Ecocem, een Ierse cementproducent met vestigingen in Nederland, Frankrijk en het VK. De door haar ontwikkelde ACT-technologie kan de uitstoot van cement met 70% verminderen, terwijl het beton dat geproduceerd wordt zijn verwerkbaarheid, sterkte en duurzaamheid behoudt, met het bijkomende voordeel van het gebruik van substantieel minder water en energie. ACT is wereldwijd schaalbaar vanwege de compatibiliteit, met een grote verscheidenheid aan lokaal beschikbare vulmaterialen en natuurlijke SCM’s en kan geproduceerd worden  in bestaande cementfabrieken zonder buitensporige investeringen.

Regelgeving versnellen

Donal O’Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem, is heel duidelijk over deze technologie en de mogelijkheden die het biedt. “De wijdverbreide adoptie van ACT-technologie stelt de cementindustrie in staat om haar wereldwijde uitstoot snel en kosteneffectief drastisch te verminderen. Overheden moeten regelgevende mogelijkheden versnellen om te zorgen dat technologieën voor koolstofarme cement breder gebruikt kunnen worden en dat investeringen beschikbaar worden gesteld om de industriële uitrol van deze nieuwe technologieën te versnellen. Ik dring er bij de cementsector op aan om sneller te handelen. We hebben de kans om de eerste industriële sector te zijn die voldoet aan een reductie van 50% in emissies tegen het eind van 2030. De technologie is beschikbaar om de hele cementsector te decarboniseren in lijn met het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C. Het is nu onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details