Platform over beton en staal in de bouw
Wonen bovenop het Scheldeplein
Afstorten met lichtgewicht beton.

Wonen bovenop het Scheldeplein

Optoppen met een lichtgewicht vloersysteem

Aan het Scheldeplein is onlangs de volledige renovatie voltooid van het gebouw dat ooit bekend stond als het Glaspaleis van Sieberg. Opdrachtgever Caransa Groep heeft door DOK Architecten een ontwerp laten maken waardoor het gebouw op deze markante plek weer zijn oorspronkelijke uitstraling kreeg. Bovendien zijn op het dak negen luxe appartementen toegevoegd die deels beschikken over een patio of dakterras. Om deze optopping mogelijk te maken, zorgde Reppel uit Dordrecht voor een lichte vloerconstructie op de nieuwe topverdieping.

Het dak van Scheldeplein 1 in verschillende fasen.

Reppel is gespecialiseerd in vloersystemen voor nieuwbouw-, renovatie- en transformatieprojecten. Het bedrijf levert onder meer de bekende LEWIS® Zwaluwstaartplaten® en HODY® slaalplaatbetonvloeren. “Om een sterke, maar niet te zware vloer op het Scheldeplein te maken, is gekozen voor ons OP-DECK®-systeem”, vertelt Niels de Bruin, Technical Manager bij Reppel. “Het gebouw heeft een compleet nieuwe dakconstructie van staal gekregen die al extra voor geluid geïsoleerd was, vanwege de onderliggende bowlingbaan. Eerder in het bouwproces was de fundering van het gebouw al versterkt om de extra woonlaag te kunnen dragen.” Het woningprogramma op het dak van het gebouw bestaat uit vier patiowoningen aan de kant van de Geulstraat en vijf terraswoningen langs de Geleenstraat. 

Sandwichpaneel

OP-DECK® is een lichtgewicht, geïsoleerd betonvloersysteem met geringe hoogte waarmee grote vrije overspanningen te maken zijn. Het systeem bestaat uit een sandwichpaneel van dunne, geprofileerde staalplaat met PIR-schuimisolatie. De platen liggen op de staalconstructie. “EPS-blokken die op het paneel worden aangebracht, zorgen voor een verdere gewichtsreductie en vormen de mal voor de constructieve T-ribben betonvloer”, verklaart De Bruin. “Op de EPS-blokken ligt een bovenwapening en tussen de EPS-blokken de onderwapening. Met dit vloersysteem combineer je eigenlijk de voordelen van een staalplaatbetonvloer met een ribbenvloer tot een uiterst lichtgewicht oplossing.”

3D rendering van het OP-DECK®-systeem.

Nog lichter

Normaal wordt er een betonkwaliteit C28/35 met een gewicht van 24 kN/m3 voor de betonvloer toegepast. De Bruin: “Maar voor het Scheldeplein lagen we hiermee nog net boven het geëiste gewicht. Dat is opgevangen door te werken met lichtgewicht beton van 18 kN/m3. De overspanningen zijn op dit dak 5,5 meter, maar met dit systeem zijn overspanningen mogelijk van 10 meter. Dat zijn behoorlijke afstanden als je beseft dat het hele OP-DECK® vloerpakket op het Scheldeplein slechts 288 mm dik is! Met deze vloeropbouw heeft de OP-DECK® vloer een Rc-waarde van 6,8. De ingecalculeerde vloerbelasting bij dit project is 2,25 kN/m² voor de woningen en 2,5 kN/m² voor de terrassen.” 

Een doorsnede van het Scheldeplein-dak. Het eigen gewicht van de OP-DECK vloer is 1,59 kN/m².

Kruipluiken

Een extra uitdaging waren de verschillende doorvoeren die woningen met zich meebrengen. “Water- en elektraleidingen zijn geen enkel probleem, maar het vroeg wat meer aandacht om de standleidingen en afvoeren netjes af te werken en onder de vloer door weg te geleiden. We hebben ook 22 kruipluiken moeten maken. Er is onder de hele dakvloer een kruipruimte gemaakt die door middel van kruipluiken in de woningen toegankelijk is om bijvoorbeeld onderhoud te kunnen plegen.” 

Het OP-DECK®-systeem bleek volgens De Bruin de perfecte oplossing voor dit optopproject. “We passen dit systeem vaak toe bij parkeerdaken, zoals bovenop een winkelcentrum. We combineren het dan met bijvoorbeeld een Triflex systeem of de parkeerdaktegels van Zoontjens. Bij het Scheldeplein waren er vergelijkbare vloerspecificaties: een laag eigen gewicht, hoge isolatiewaarde, flinke overspanning, hoge toelaatbare belastingen en een brandwerendheid van 60 minuten. Daarbij is het systeem snel en eenvoudig tot 5,5 meter stempelvrij te monteren. Door de mogelijkheden van dit vloersysteem paste het perfect in het ontwerp van dit uitdagende project.” 

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details