Tagarchief: Paleis Het Loo

Waterdicht en zelfhelend beton voor Paleis Het Loo

IMG-20190719-WA0019
Lees het gehele artikel

De grootscheepse vernieuwing en verbouwing van Paleis Het Loo in Apeldoorn brengt flinke uitdagingen met zich mee. Ook als het om het betonwerk gaat. Want hoe kan bijvoorbeeld de waterdichtheid van de ruim acht meter hoge, ondergrondse uitbreiding gegarandeerd worden? Hoe moet worden omgegaan met de beperkte beschikbare ruimtes? En hoe kunnen de enorme belastingen op de bekisting het best worden opgevangen? Een kolfje naar de hand van Budobouw BV uit Zwolle, dat in opdracht van en in nauwe samenwerking met BAM Bouw en Techniek – Regio Oost alle betonwerk voor perceel 2 verzorgt. Van de constructie van de nieuwe, ondergrondse foyer en paviljoens tot en met de betonwerken voor de vernieuwde Oost- en Westvleugel en inclusief de betonvloer en het betondak voor het kantoor- en energiegebouw.

Voor de uitbreiding onder de Bassecour (het voorplein) kon BudoBouw BV gebruikmaken van een tijdelijke bouwkuip van onderwaterbeton en grout­wanden. “In deze bouwkuip is een uitvlak- en isolatielaag van celbeton aangebracht, waarop wij de betonvloer hebben gestort”, vertellen directeur Denis van Wijk en bedrijfsleider Jeroen van Ostaijen van BudoBouw BV. “Op deze betonvloer zijn zowel wanden met een dubbelzijdige bekisting (beton-stelkist en sluitkist) als enkelzijdige wanden aangebracht, waarna ook hier het beton is gestort.” In het beton voor de keldervloer en kelderwanden is een Self-Healing Agent additief toegevoegd. “Dit additief bestaat uit korrels die sporen, een activator en nutriënten bevatten. Wanneer door onverhoopte (haar)scheurvorming grondwater toetreedt in de betonconstructie, ontwikkelen deze sporen zich autonoom tot bacteriën die de aanwezige nutriënten opeten. Hierbij komt kalksteen vrij en wordt de scheur gedicht, waardoor lekkages worden voorkomen. Wanneer er geen water meer toetreedt, zetten de bacteriën zich automatisch weer om in sporen waarna – bij eventuele nieuwe scheurvorming – het helingsproces zich herhaalt.”

Grote krachten

Een fantastische oplossing, die echter ook voor uitdagingen zorgt. “Door dit waterdichte en zelfhelende beton worden namelijk andere, grotere krachten uitgeoefend op de 8 meter hoge bekisting”, aldus Van Ostaijen. “Daarom zijn we al in de ontwerpfase door BAM Bouw en Techniek – Regio Oost betrokken, om de best passende bekistingen, juiste werkmethoden en meest geschikte stortvolgorde voor dit werk te bepalen.” In overleg met bekistingsspecialist Doka heeft BudoBouw BV besloten om meer schoren en grote, stalen jukken te plaatsen, die de extra krachten afdragen richting de vloer. Voor de begane grondvloer van de uitbreiding is gekozen voor een combinatie van breedplaten en kanaalplaten met stalen liggers, die grote overspanningen mogelijk maken. “In het dek van de ondergrondse uitbreiding komt een bijzondere, gebogen constructie van metselwerk. Om dit zogenaamde gewelf mogelijk te maken, hebben we een kunststof mal op maat laten maken die in het werk wordt gesteld. Vervolgens wordt hier de betonvloer overheen gestort.”

Vernieuwing en verzwaring

Voor de vernieuwing van de Oostvleugel heeft BudoBouw BV de bestaande constructie deels vernieuwd en verzwaard om hogere gebruikersbelastingen mogelijk te maken. De betonspecialist uit Zwolle realiseert hier onder meer de betonpoeren, liftputten en vloeren en vervangt het bestaande metselwerk. De opdracht voor de Westvleugel wordt naar verwachting binnenkort gegund.

Paleis Het Loo, Apeldoorn | Museum Paleis Het Loo ondergaat omvangrijke verbouwing en vernieuwing

Foto-1-KAAN-Architecten-kopiëren
Lees het gehele artikel

De komende jaren werkt Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn aan een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Ruim dertig jaar na de openstelling van Paleis Het Loo als museum is groot onderhoud noodzakelijk. Tegelijk met de intensieve renovatie vindt een ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo plaats. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de omvangrijke collectie beter worden gepresenteerd aan de bezoekers. De vakjury koos na een aanbesteding unaniem voor het door KAAN Architecten ontworpen voorstel. Het ontwerp, geïnspireerd op de plattegrond en maatvoering van het Corps de Logis van Paleis Het Loo, geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes en heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden.

Kaan ArchitectenOverzicht van de Bassecour. (Beeld: Sebastian van Damme)

Het oorspronkelijk in 1686 als koninklijk jachtslot gebouwde Paleis Het Loo is gelegen aan de rand van Apeldoorn, in het hart van Nederland. Het project van het in Rotterdam gevestigde KAAN Architecten, dat vorm geeft aan veranderende behoeften en nieuwe ambities, bestaat uit een renovatie, een vernieuwing en een ondergrondse uitbreiding van meer dan 5.000 vierkante meter met onder andere het Huis van Oranje, het Juniorpaleis en ruimten voor tijdelijke exposities.

Ondergrondse uitbreiding
Bij aankomst bij het paleis zullen de bezoekers de Bassecour betreden, waar de vier grasparterres zijn vervangen door vier glazen invullingen van exact dezelfde maat. Een dun laagje water zal over het glas stromen, een knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de tuinen. De Bassecour met de nieuwe glazen invullingen vormt de nieuwe gevel van de ondergrondse uitbreiding. De Entreepaviljoens leiden naar het lichte, ondergrondse Entreegebied met de kassa- en informatiebalie, Museumshop, garderobe en andere faciliteiten.

Kaan ArchitectenImpressie van de Grand Foyer.

Kloppend hart
De Grand Foyer is het ondergrondse kloppende hart en zal het Entreegebied met het Paleis verbinden en toegang verschaffen tot de tijdelijke tentoonstellingen en het Huis van Oranje. Ten westen van de Grand Foyer bevindt zich de ruimte voor de tijdelijke tentoonstellingen, bestaande uit twee grote en twee middelgrote zalen die met elkaar in verbinding staan en een vrije hoogte van vijf meter hebben. In de westvleugel verrijst een afdeling speciaal voor kinderen: het Juniorpaleis.

Kaan ArchitectenAanzicht van de westvleugel.

Het heden en verleden van de Koninklijke Familie zal op intrigerende wijze weergegeven worden in het 1.245 vierkante meter grote Huis van Oranje in de oostvleugel. Ten slotte zal de inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken in het Paleis worden verbeterd en een meer logische organisatie krijgen, waardoor bezoekers verschillende routes en sferen kunnen ervaren. Het gerenoveerde en vernieuwde Museum Paleis Het Loo, behorend tot de meest populaire musea van ons land, zal worden geopend in 2021.  

Tekst | KAAN Architecten/Chris Elbers  Beeld | KAAN Architecten