Kaan Architecten
01:28
08-03-2019

Paleis Het Loo, Apeldoorn | Museum Paleis Het Loo ondergaat omvangrijke verbouwing en vernieuwing

De komende jaren werkt Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn aan een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Ruim dertig jaar na de openstelling van Paleis Het Loo als museum is groot onderhoud noodzakelijk. Tegelijk met de intensieve renovatie vindt een ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo plaats. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de omvangrijke collectie beter worden gepresenteerd aan de bezoekers. De vakjury koos na een aanbesteding unaniem voor het door KAAN Architecten ontworpen voorstel. Het ontwerp, geïnspireerd op de plattegrond en maatvoering van het Corps de Logis van Paleis Het Loo, geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes en heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden.

Kaan ArchitectenOverzicht van de Bassecour. (Beeld: Sebastian van Damme)

Het oorspronkelijk in 1686 als koninklijk jachtslot gebouwde Paleis Het Loo is gelegen aan de rand van Apeldoorn, in het hart van Nederland. Het project van het in Rotterdam gevestigde KAAN Architecten, dat vorm geeft aan veranderende behoeften en nieuwe ambities, bestaat uit een renovatie, een vernieuwing en een ondergrondse uitbreiding van meer dan 5.000 vierkante meter met onder andere het Huis van Oranje, het Juniorpaleis en ruimten voor tijdelijke exposities.

Ondergrondse uitbreiding
Bij aankomst bij het paleis zullen de bezoekers de Bassecour betreden, waar de vier grasparterres zijn vervangen door vier glazen invullingen van exact dezelfde maat. Een dun laagje water zal over het glas stromen, een knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de tuinen. De Bassecour met de nieuwe glazen invullingen vormt de nieuwe gevel van de ondergrondse uitbreiding. De Entreepaviljoens leiden naar het lichte, ondergrondse Entreegebied met de kassa- en informatiebalie, Museumshop, garderobe en andere faciliteiten.

Kaan ArchitectenImpressie van de Grand Foyer.

Kloppend hart
De Grand Foyer is het ondergrondse kloppende hart en zal het Entreegebied met het Paleis verbinden en toegang verschaffen tot de tijdelijke tentoonstellingen en het Huis van Oranje. Ten westen van de Grand Foyer bevindt zich de ruimte voor de tijdelijke tentoonstellingen, bestaande uit twee grote en twee middelgrote zalen die met elkaar in verbinding staan en een vrije hoogte van vijf meter hebben. In de westvleugel verrijst een afdeling speciaal voor kinderen: het Juniorpaleis.

Kaan ArchitectenAanzicht van de westvleugel.

Het heden en verleden van de Koninklijke Familie zal op intrigerende wijze weergegeven worden in het 1.245 vierkante meter grote Huis van Oranje in de oostvleugel. Ten slotte zal de inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken in het Paleis worden verbeterd en een meer logische organisatie krijgen, waardoor bezoekers verschillende routes en sferen kunnen ervaren. Het gerenoveerde en vernieuwde Museum Paleis Het Loo, behorend tot de meest populaire musea van ons land, zal worden geopend in 2021.  

Tekst | KAAN Architecten/Chris Elbers  Beeld | KAAN Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

My RiwalDura BESIX