Het in 1965 opgerichte bouwbedrijf Morti uit Drongen, in de regio Gent, realiseert al meer dan vijftig jaar totaalprojecten in de industriebouw, woning- en appartementsbouw en agrosector. Dankzij de uiteenlopende en uitgebreide expertise en knowhow verloopt het bouwproces nagenoeg volledig in eigen beheer. Dit resulteert in een sterke afname van de doorlooptijden van projecten.
Dit is de slogan van het bedrijf. Jo Mortier, bestuurder bij Morti, legt uit: “Doordat wij nagenoeg alles in eigen beheer doen en primair onze eigen producten gebruiken, zijn wij niet afhankelijk van derden. Dit maakt dat wij het proces, zowel bij de productie als de bouw zelf, volledig onder controle hebben en dat het voor de klant zo soepel mogelijk en op tijd verloopt.” Belangrijk onderdeel van het succes is ook de steeds verder ontwikkelende automatisering en digitalisering. Hierin heeft Morti met i-Theses een perfecte partner gevonden.
Rony Verlee, managing director bij i-Theses: “Met Morti hebben we een langlopende samenwerking. Op basis van haar input uit de praktijk worden onze applicaties steeds verder ontwikkeld. Wat startte als een vraag voor een tool voor productieplanning is uitgegroeid tot een volledig beheerssysteem dat ingezet wordt voor digitalisering van het volledige proces. Vanaf het eerste klantcontact tot aan de facturatie en alles wat daar tussen zit.” Mortier vult aan: “Het is inmiddels een totaalpakket geworden waar we graag onze klanten bij willen betrekken. Hierdoor kunnen onze systemen en dus wij, perfect met elkaar communiceren.”
Belangrijk onderdeel van kostenbeheersing is het streven om het aantal productiefouten zo laag mogelijk te houden. Dit wordt bereikt door een constant proces van kwaliteitscontrole. Van begin tot eind. Mortier: “In het kader van de CE-normering is het monitoren van de kwaliteit, in de breedste zin van het woord, erg belangrijk. De software van i-Theses geeft ons de mogelijkheid om dat hele proces te stroomlijnen en ook de data te archiveren. Iedere controle, waarneming en alle eigenschappen worden direct bij het desbetreffende bouwdeel geregistreerd. Dit is ook belangrijk met betrekking tot de circulariteit. Jaren na de productie kan men met één druk op de knop zien wat de betreffende eigenschappen van dat onderdeel zijn. Ieder element krijgt namelijk een eigen ‘paspoort’ met een eigen identificatienummer.”