Platform over beton en staal in de bouw
brussel bnp paribas fortis | Specialist in architectonisch beton denkt mee met de ontwerper 1.300 unieke kolommen in architectonisch beton  geven gevel extra dimensie

brussel bnp paribas fortis | Specialist in architectonisch beton denkt mee met de ontwerper 1.300 unieke kolommen in architectonisch beton geven gevel extra dimensie

De gevel van een gebouw is vaak het visitekaartje van een bedrijf. Dat geldt ook voor het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis aan het Warandepark in Brussel. De futuristisch ogende gevel bestaat uit een rasterwerk van verticale kolommen in wit geprefabriceerd architectonisch beton. Loveld (Aalter) kreeg de opdracht om 1.300 unieke kolommen met verschillende cut-outs te creëren. Het gebruik van groene granulaten uit een Noorse steengroeve zorgt voor een subtiele verwijzing naar het logo van de bank en verzekeraar.

Loveld nv, opgericht in 1985, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en montage van gevels in architectonisch beton en de verwerking van natuursteen en baksteen in geprefabriceerde elementen voor kantoor- en utiliteitsbouw en hoogbouw van residentiële gebouwen in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De firma heeft intussen ook een volle dochter in het Verenigd Koninkrijk, die zich richt op de commerciële activiteiten en de opvolging van de lokale projecten in de UK. Loveld telt vandaag een honderdtal vaste medewerkers en beschikt over 26.000 m² overdekte productiehallen. “We gaan samen met de ontwerpers op zoek naar de beoogde materialisatie van de gevel met beton in verschillende afwerkingen: glad, met structuur, gestraald, gezuurd, gepolijst of uitgewassen, of met inleg van andere materialen, zoals natuursteen, baksteenstrips, keramische tegels en terracotta”, zegt ir. Bart van Wijk, technisch directeur bij Loveld. “We staan in voor de volledige uitwerking van de projecten: van de studie en engineering over het bekisten, wapenen, gieten, ontkisten en afwerken tot het opslaan, transporteren en zelfs monteren op de werf. Het meest efficiënt voor de bouwplaats en de opdrachtgever zijn de dragende sandwichelementen of enkelschalige kaderelementen, die in het atelier uitgerust kunnen worden met bijvoorbeeld zelf ontwikkelde rubberen voegdichtingsprofielen om lucht- en waterdichting te garanderen en off-site geïnstalleerde ramen om direct op de werf een volledig afgewerkte gevel te realiseren. Maar ook voor bekledingsstukken kunnen klanten bij ons terecht.”

Loveld ontwikkelde, produceerde en leverde onder meer 1.300 unieke kolommen in wit glad architectonisch beton voor het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis.

Rasterwerk van verticale kolommen in wit geprefabriceerd beton

Voor het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis leverde Loveld nv dragende en niet-dragende elementen, waaronder 1.300 unieke kolommen uit wit glad architectonisch beton en een vijftigtal afgeronde balken. Op de plaats van de unieke uitsnijdingen per element komen groen gewassen granulaten aan de oppervlakte. Deze groene granulaten worden in de zomer in een Noorse groeve ontgonnen en moesten dus reeds een jaar voor de start van de productie besteld worden. “We bekijken een project altijd in zijn totaliteit en proberen steeds zoveel mogelijk in eigen beheer uit te voeren”, stelt de technisch directeur. “We werden heel vroeg bij dit nieuwbouwproject voor BNP Paribas Fortis betrokken en konden zo meedenken met de ontwerpers om alles te optimaliseren en bijvoorbeeld de hoeveelheid cut-outs met 60% te reduceren door het hergebruik van stukken. We zijn eind 2016 gestart met de studie en de engineering en in 2017 werden de granulaten besteld. Momenteel worden de verschillende kolommen en andere elementen geproduceerd voor levering op de werf tot maart 2020. Naast de unieke kolommen produceren we ook balken met een ronde vorm, bekledingselementen voor de binnengevel en twee bogen voor de inritten van de parkeergarages.”

Focus op complexe, uitdagende projecten

Bij Loveld houden ze wel van een uitdaging en richten zich dan ook op de complexere projecten. Getuige daarvan zijn de vele referenties, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. “We houden ook steeds de focus op de toekomst”, sluit van Wijk af. “Daarom doen we veel onderzoek, bijvoorbeeld om door toepassing van GRC en UHPC het gewicht van de gevel te verlagen.”    

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details