Platform over beton en staal in de bouw
Ecocem test CO2-arme bindmiddelproducten voor gebruik op luchthavens

Ecocem test CO2-arme bindmiddelproducten voor gebruik op luchthavens

Luchthaven Heathrow werkt samen met Ecocem en Cemex aan net-zero ambitie

Heathrow, de grootste en drukste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk is een partnerschap aangegaan met Ecocem om de toepassing van nieuwe CO2-arme betonsoorten te testen voor inzet op de luchthaven. Het doel is om de CO2-footprint van het betongebruik van Heathrow substantieel te verlagen in vergelijking met de op dit moment gebruikte traditionele mengsels.

 In 2019 gaf Heathrow het Engelse Building Research Establishment de opdracht om bouwmaterialen te beoordelen die konden bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van de luchthaven. Ecocem en Cemex, een wereldwijde leverancier van bouwmaterialen werden door BRE geselecteerd als meest geschikte partners om gezamenlijk een CO2-arm bindmiddel te ontwikkelen en leveren.

Twee varianten

In de eerste fase worden nu twee CO2-arme oplossingen getest: een betonverhardings-equivalent mengsel met 50% Ecocem GGBS en als tweede Ecocem Ultra, een bindmiddel met een nog verder verlaagd CO2-gehalte. Beton op basis van deze twee varianten is uitvoerig in laboratoria getest, onder leiding van Cemex. Deze week is de eerste proefstorting ter plaatse uitgevoerd onder de verkeerstoren. De proef is onderdeel van een gefaseerd proces om de sterkte en duurzaamheid van het beton in praktijk te testen. Ecocem Ultra zal worden beoordeeld voor gebruik in de belangrijkste luchthavengebieden, grondwerken en voor ondersteunende doeleinden. Het doel is om te kunnen beoordelen of deze CO2-arme betonsoorten geschikt zijn voor de alledaagse betontoepassingen op luchthavens.

Opgeteld produceren de cementindustrie (6%) en de luchtvaartindustrie (2%) 8% van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Met dit project willen Ecocem, Heathrow en Cemex de levensvatbaarheid van CO2-arme beton aantonen en de uitstoot van broeikasgas in de bouw, op luchthavens en daarbuiten substantieel verminderen, als opmaat naar net-zero.

Heathrow koploper

Om net-zero te zijn in 2050, streeft Heathrow ernaar om tegen 2030 ten minste 45% van de CO2-uitstoot op de grond te verminderen. Door samen te werken met Ecocem en Cemex blijft Heathrow koploper waar het gaat om het meekrijgen van stakeholders en het creëren van draagvlak om de uitstoot van CO2 in de luchtvaartsector terug te dringen. Inmiddels beschikt Ecocem over een goed trackrecord van grootschalige infrastructurele projecten waarin haar CO2-arme bindmiddelen worden toegepast. Momenteel levert Ecocem oplossingen voor beton voor het HS2-project in het VK en voor het metro-uitbreidingsproject in Parijs, dat de stad verbindt met de aangrenzende gebieden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details