Platform over beton en staal in de bouw
Sneller, beter en efficiënter breedvloerplaten produceren met behulp van de juiste software
Geautomatiseerde productietafel.

Sneller, beter en efficiënter breedvloerplaten produceren met behulp van de juiste software

Digitalisering en automatisering in de prefab betonsector

Predalco in Lokeren is, zoals de naam laat vermoeden, gespecialiseerd in de productie van predallen of betonnen breedvloerplaten. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Peter Van der Stock en in nauwelijks 12 jaar wist ze een aantal verreikende ambities waar te maken. Vandaag de dag telt Predalco al ruim 60 medewerkers en betrekt ze reeds drie productiehallen, waarvan twee voor de productie van predallen en één specifiek voor balken, kolommen en bouwstaal. Dagelijks rollen bij Predalco ruim 3.000 m2 breedvloerplaten van de productietafels.

Productierobot aan het werk.

Kwaliteit, service, duurzaamheid en flexibiliteit voorop

Predalco hanteerde vanaf de start een onwrikbare visie op kwaliteit, service en duurzaamheid. Mede hierdoor werd het voor de vierde keer op rij genomineerd voor een Trends Gazellen award. In 2021 verkreeg Predalco zelfs als eerste prefabbetonbedrijf het prestigieuze zilveren CSC-label. CSC staat voor Concrete Sustainability Council en beoordeelt betonbedrijven op basis van strenge eisen, onder meer inzake milieu-impact, socio-economische aspecten en duurzaamheid in het algemeen. Een sterke focus op kwaliteit en service, plus een verregaande automatisering en digitalisering in samenwerking met i-Theses, eveneens uit Lokeren, droegen aanzienlijk bij tot de succesvolle groei.

Verder maakt het bedrijf zich sterk om totaaloplossingen te bieden, die resulteerden in een ‘one stop betonshop’. Klanten kunnen bij Predalco namelijk niet alleen terecht voor breedvloerplaten, maar ook voor balken, kolommen, wapeningskorven, meerdere soorten vloerplaten en droge cementgebonden mengsels.

Positieve impact op elk niveau

i-Theses, toonaangevend in softwareprogramma’s voor het ontwerpen van prefab betonelementen en de automatisering van bijhorende bedrijfs- en administratieve processen, ontwikkelde  een aantal specifieke modules op maat voor Predalco. Charlotte Stans, kwaliteitsverantwoordelijke bij Predalco: “De software van i-Theses heeft een sterke en positieve impact op al onze bedrijfsprocessen, van planning over tekenwerk, productie en stockage tot en met transport en levering. Enkel de facturatie loopt nog gedeeltelijk via een extern programma. Het grote voordeel van de i-Theses oplossing is dat alle softwaremodules onderling aan elkaar gelinkt zijn, waardoor bijvoorbeeld data maar éénmaal ingegeven moet worden. Via de overkoepelende ProjectManager module kunnen onze medewerkers te allen tijde de actuele status van een project oproepen en nazien.”

Screenshot Carrousselplanner.

Een module op maat voor elke taak

In een voorbereidende fase automatiseren de modules AutoFloor en AutoBeCo het tekenen van respectievelijk predallen en balken. Eens het tekenwerk is afgerond en de legplannen zijn goedgekeurd, kunnen de predallen logisch en efficiënt gestapeld worden met de module Cargo-Planner. Op vlak van productieplanning toont de module Plandesk CarousselPlanner op een visueel overzichtelijke manier welke predallen waar gepositioneerd moeten worden op de productietafels om zo efficiënt te werken. Ook de productierobots worden hiermee aangestuurd zodat ze alle info over de wapening, tralieliggers en betondikte rechtstreeks uit de tekeningen ontvangen en feilloos de exacte contouren van de predallen kunnen uitzetten.

Met de PlanDesk MouldPlanner kunnen de betonelementen correct ingepland worden in de beschikbare balkbekistingen. De YardPlanner module geeft een duidelijk overzicht van welke producten zich waar bevinden in de stockageplaats. Kleurencodes geven hier op een grafische manier weer wat wanneer geleverd moet worden. De LogisticsPlanner leidt de transportplanning in goede banen en is tevens een grote hulp bij het afhalen van goederen door de klanten zelf. Het systeem genereert tevens automatisch een sms naar de klant de dag voor levering. Op deze manier verlopen alle handelingen en processen in één enkele, vlotte en logische flow waardoor sneller, preciezer, overzichtelijker, zekerder en efficiënter gewerkt kan worden, zonder tijdverlies of nodeloos werk én met een sterk gereduceerde kans op menselijke fouten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details