Platform over beton en staal in de bouw
Betonwerk bij RIVM CBG vergt flexibiliteit

Betonwerk bij RIVM CBG vergt flexibiliteit

Het kan raar lopen. De ene dag rijd je over de A27 bij Utrecht, zie je vier hoge betonnen kernen met kranen erop en denk je als betonbouwer: dat zou als bedrijf mooi staan op je cv. Een paar maanden later ben je zelf met een heel team fulltime betonwerk aan het verrichten op datzelfde werk. Dat overkwam Erwin Ruiter, directeur van BSE betonwerken uit Ermelo. Het project betreft de nieuwbouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het agentschap van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), groot 70.000 m².

In juli nam MEET RIVM CBG BV contact op met Erwin Ruiter. BSE staat bekend als een flexibele en betrouwbare betonbouwer, dus toen men op dit werk door omstandigheden met een capaciteitsprobleem zat, is gevraagd of BSE kon assisteren met het zetten van prefab wanden. Na één dag belt Ruiter terug om zijn medewerking toe te zeggen.

Vloer storten in volle gang.

Vloer storten in volle gang.

 

Cascoconstructie

Het complex op de Uithof bestaat uit de TN-toren van achttien lagen, het SL-gebouw van vier lagen en een plintgebouw. De imposante 76 meter hoge kernen van de hoogbouw zijn met glijbekisting opgetrokken. Daaromheen wordt een cascoconstructie gemaakt met prefab kolommen, gestorte vloeren en prefab gevelelementen die nog een second skin krijgen. Ruiter: “We zijn in de zomer begonnen met het assisteren bij de montage van de prefab wanden. Momenteel verzorgen we bovendien het opstorten van de neuzen aan de vier kernen, maken we bekistingen voor de vloeren, inclusief vloersparingen en verzorgen we het storten en afwerken van de vloeren, brengen we overal de vereiste beveiliging aan en hakken we stekkenbakken open.”

Erwin Ruiter naast de kubel van vier kuub.

Erwin Ruiter naast de kubel van vier kuub.

 

Honderd neuzen

“Als je bedenkt dat een vloer tweeduizend vierkante meter groot is en er zijn achttien verdiepingen, dan besef je de schaal van dit werk. Dus als er wordt gevraagd om ook een reeks neuzen op te storten, gaat het meteen om honderd stuks”, verduidelijkt Ruiter. “De schaal is enorm. Er staat ook flinke tijdsdruk op de bouw. Ook dan fungeren wij als aanspreekpunt voor de uitvoerder. Bij de eerste nachtvorst hebben we in zeer korte tijd extra mensen geregeld om te zorgen dat het uitharden van het beton niet vertraagde. Het werk moet door!”

bse-5-kopieren

De grote kubel wordt gebruikt op plaatsen waar de betonpomp niet bij kan.

 

Grootste pomp, grote kubel

Voor de vele kubieke meters beton die in de nieuwbouw verdwijnen, worden grote middelen ingezet. Ruiter: “Ondanks dat het een enorm groot project is, komen we een heel eind met de betonpomp. Daarvoor gebruiken we de Schwing S 65 SXF, de grootste betonpomp van Europa, geleverd door Gebr. Van Antwerpen, die hier zijn eerste stort heeft gedaan. Deze machine kan tot 65 meter hoog werken en heeft een netto horizontaal bereik van 60 meter. Waar de pomp niet bij kan, storten we met een eigen kubel waar vier kuub beton in gaat. Op deze wijze houden we de snelheid er goed in.”

Voor BSE betonwerken is dit project op het lijf geschreven. “Onze kennis, capaciteit en flexibiliteit komen hier helemaal tot hun recht.”   

 

Betonpomp aan het werk.

Betonpomp aan het werk.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?