Platform over beton en staal in de bouw
Mobiele fabrieken van co-makers  rijden door Nederland
Voor plan Wickevoort is BSE in de mobiele fabriek verantwoordelijk voor het aanbrengen van de begane grondvloer.

Mobiele fabrieken van co-makers rijden door Nederland

BSE Betonwerken uit Ermelo maakt de laatste jaren een flinke groei door en heeft tegelijkertijd een professionaliseringsslag gemaakt. De hoofdactiviteiten zijn nog steeds betonwerken, prefab montage, systeemvloeren en breedplaatvloeren voor woning- en utiliteitsbouw, maar het bedrijf raakt geleidelijk aan betrokken bij grotere projecten. Eerst als onderaannemer, maar steeds vaker als gespecialiseerd co-maker. Grote aannemers waarderen dat en weten BSE steeds beter te vinden. Zoals BAM Wonen Nieuwbouw Concepten, dat BSE als co-maker heeft opgenomen in haar efficiënte nieuwbouwconcept.

Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | BSE Betonwerken

Zo’n 25 jaar geleden startte BAM Woningbouw W&R een nieuwbouwconcept waarin de aannemer met haar co-makers een totaalproduct aflevert. Het concept is eenvoudig te omschrijven als een rondtrekkende mobiele fabriek waarin de deelnemende bedrijven volgens een strak planschema hun bijdrage leveren aan verschillende woningbouwprojecten in Nederland. De tunnelbouw is hierin de rode draad. Arjan Visser, coördinerend uitvoerder van BAM Wonen Nieuwbouw Concepten en Mathé Vink, projectleider BSE Betonwerken, lichten het concept toe op de uitgestrekte bouwplaats van woonontwikkeling Wickevoort in Cruquius.

Wickevoort

In juni is het heien voor Wickevoort begonnen. Dit omvangrijke plan omvat drie fasen waar verschillende bouw- en ontwikkelcombinaties een grote verscheidenheid aan woningen in elf woonbuurten realiseren. Het U-vormige Wickevoort ligt tussen de Kruisweg, Spieringsweg en Haarlemmermeersche Golfclub en om de Cruquishoeve, een centrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. BAM Wonen, BSE Betonwerken en de andere co-makers zijn met twee bouwstromen actief en leveren naar verwachting in mei 2021 de eerste van honderd woningen op.

Mathé Vink: “Meteen na ons kan de tunnelploeg aan het werk.”

Mobiele fabrieken

Arjan Visser: “De woningen staan op zandgrond, maar zijn onderheid. Net als prefab begane grondvloeren en tunnelgietbouw is heien een vast onderdeel van ons concept. Omdat het hier om standaard referentiewoningen gaat, kunnen we die met ons systeem zeer snel en efficiënt bouwen. Dat doen we met veertig uitvoerende co-makers en ongeveer evenveel leveranciers. Met die partijen houden we vijf bouwstromen actief die in heel Nederland van project naar project gaan. Het zijn in feite vijf bouwstromen. Om aan de grote vraag naar woningen te kunnen voldoen, hebben we extra co-makers toegevoegd zodat we per bouwstroom acht woningen per week kunnen afleveren.”

Co-maker in beton

BSE betonwerken is intussen ook een vaste speler geworden in het Nieuwbouw Concept van BAM Wonen. Mathé Vink: “Wij zijn al vanaf de jaren tachtig leverancier, onder meer van de vloeren van Dycore. Bij deze vloeren gold de verplichting om deze ook te leggen, wat BSE feitelijk deed. Een paar jaar terug nam Dycore het strategische besluit om alleen nog maar te leveren. Met de BAM is toen overeengekomen dat BSE als co-maker aan boord kwam, zodat het concept overeind bleef. Onze taak bestaat in Wickevoort uit het aanbrengen van de begane grondvloer, het zetten van de randkist, het stellen van de kimijzers en het aanstorten van de vloeren. Meteen na ons kan de tunnelploeg aan het werk. We gebruiken eigen materieel, daar heeft de aannemer geen omkijken naar. Ook maakt BSE de natte fundaties en zetten we de prefab toppen als BAM daarom vraagt.”

Blijven optimaliseren

De co-makers zijn inmiddels zo op elkaar ingespeeld, dat de mobiele fabrieken draaien als geoliede machines. Visser: “Projecten worden scherp ingepland en we kunnen marktconforme prijzen neerleggen en een juiste werkverdeling opzetten. Eens in de drie maanden hebben we met de co-makers overleg over alle projecten Zo weet iedereen waar hij aan toe is en maken we afspraken met alle co-makers. Op jaarbasis voeren we nog steeds zo’n 150 optimalisaties door. In het begin waren die ingrijpender, nu is het meer finetuning.” Ook BSE is blij met de samenwerking. Vink: “Als co-maker kun je in de KYP-planning alles volgen; je weet precies wat er over twee maanden gaat gebeuren. De lijnen zijn kort, dus als je een knelpunt aan ziet komen, kom je samen tot een goede oplossing. Hoe eerder, hoe beter. Het is een samenwerking waarin je zuinig bent op je partners maar waarin je ook eerlijk kunt zijn tegen elkaar.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details