Stichting KOMO is in 1962 opgericht onder toezicht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Directeuren publieke werken. De stichting garandeert dat producten en processen die het KOMO-keurmerk dragen, objectief zijn getoetst ten aanzien van de betreffende wettelijke eisen en specifieke, professionele markt- en/of projecteisen in de bouw- en infrasector.
Onafhankelijk en objectief
Kwaliteit is pas kwaliteit als die onpartijdig is getoetst! Zo is kwaliteit zwart-op-wit aantoonbaar. Ieder KOMO-gecertificeerd product en ieder bouwproces dat KOMO-gecertificeerd is, is steeds objectief onderzocht door onafhankelijke deskundigen. Pas als alles in orde is, krijgt het product of proces het KOMO-keurmerk.
Bewijsvoering
Het KOMO-keurmerk is steeds belangrijker ook onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Met het KOMO-certificaat toont de bouwer aan dat hij kwaliteit levert. In het kwaliteitsborgingsproces betekent dit een verlaging van kosten, omdat de kwaliteitsborger minder tijd hoeft te besteden aan controles. Tegelijkertijd helpt het certificaat de bouwer om zijn bewijsvoering te managen.
Circulariteit doet zijn intrede in de sector. Deze ontwikkeling uit zich in wettelijke en milieugerichte eisen, zoals het gebruik van biologische grondstoffen. KOMO zet stappen: zo zijn er beoordelingslijnen in ontwikkeling, waardoor ook op dit punt een overtuigend bewijs kan worden geleverd.
Organisatie
KOMO kenmerkt zich door een evenwichtige inbreng van betrokken partijen: de certificaathouders, de klanten van de certificaathouders, de certificatie-instellingen, branches, ontwerpers, voorschrijvers en verzekeraars. Zij brengen de kennis samen die nodig is om de kwaliteitsambities te realiseren. Deze kennis leidt ertoe dat de toegevoegde waarde van het KOMO-keurmerk al bijna 60 jaar een zeer breed geaccepteerd gegeven is in de bouw- en infrasector.
KOMO als organisatie bestaat uit:
Daarnaast zijn er de volgende overlegorganen:
bedrijfsvideo
bedrijfsfoto's